احتمالا نام فلز پلاتین را هنگامی شنیدهاید که کسی دست یا پایش شکستگی بسیار عمیق دارد و دکتر توصیه کرده که از پلاتین برای بستن بهتر شکستگی استفاده شود. پلاتین به سختی بسیار بالا مشهور است و به خاطر همین ویژگی است که از آن در بستن شکستگی استفاده میشود. اما این فلز غیر آهنی علاوه بر این کاربردهای دیگری هم دارد که قصد داریم در این مقاله با عنوان پلاتین چیست؟ آن را بررسی کنیم. اگر شما هم به این موضوع علاقه دارید حتما تا پایان مقاله با ما همراه باشید زیرا قصد داریم همه چیز درباره پلاتین را برای شما توضیح دهیم.
پلاتین چیست
پلاتین فلزی است که با عدد اتمی 78 و نماد Pt در جدول تناوبی شناخته میشود. این فلز رسانایی بالایی داشته و شکل پذیری بالایی دارد و همین خواص باعث شده که پلاتین در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرد. پلاتین جزو عناصر بسیار کمیاب پوسته زمین است و همین باعث شده استخراج آن کمی با دشواری همراه باشد. برای این که به سوال پلاتین چیست؟ بهتر پاسخ دهیم، لازم است این خواص و کاربردها را بیشتر بررسی کنیم. پلاتین را میتوان دارای کمترین واکنش پذیری در میان انواع دیگر فلزات دانست.
شاید برای شما جالب باشد اگر بدانید که پلاتین اولین بار توسط بومیان اکوادور از داخل دریاچه بیرون آورده شده و از آن برای ساخت جواهرآلات استفاده شود. امروزه نیز برای استخراج این فلز در کف رودخانهها و دل معادن سنگ آهن به دنبال این فلز میگردند. بیشترین مقدار پلاتین که از آفریقای جنوبی استخراج میشود و در سال 2010 برای اولین بار تولید آن به مرز 192 تن رسید و برای همین صنایع مرتبط با این فلز پیشرفت بزرگی نصیبشان شد. بعد از آفریقای جنوبی، روسیه و کانادا بزرگترین منابع پلاتین را دارند.
انواع پلاتین
برای این که بدانیم پلاتین چیست؟ لازم است که با انواع این فلز نیز آشنا شویم. انواع پلاتین را میتوان به 5 دسته تقسیم بندی کرد. این 5 مورد فلز پلاتین شامل:
- پالادیوم: این نوع فلز دمای ذوب پایین و چگالی اندکی دارند
- رودیوم: رودیوم را میتوان با مقاومت بالایی که در برابر خراشیدگی دارد شناخت
- روتنیوم: روتنیوم به خاطر خواس الکتریکی ویژهای که دارد در صنعت الکترونیک و الکتریسیته مورد استفاده قرار میگیرد
- ایریدیوم: ایریدیوم یکی از سختترین انواع فلز پلاتین است
- اسمیوم: اسمیوم نیز یکی از سختترین انواع فلز پلاتین است و این خاصیت باعث شده که در صنعت اتصالات مورد استفاده قرار گیرد
دمای ذوب پلاتین
دمای ذوب پلاتین 1768 درجه سانتی گراد است و برای همین دارای مقاومت بالایی در برابر حرارت است. این فلز به خاطر همین خاصیتی که دارد توانسته در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرد زیرا نقطه ذوب یکی از مهمترین فاکتورهایی است که برای مشخص کردن خواص فلزات مدنظز قرار میگیرد. اگر قصد دارید بهتر بدانید پلاتین چیست؟ بهترین کار این است که از گروه صنعتی mfs بخواهید تا در این باره به شما توضیح دهند. این گروه صنعتی توانسته به بهترین شکل اطلاعاتی کامل درباره فلز پلاتین برای شما فراهم کند.
استخراج فلز پلاتین
یکی دیگر از روشهایی که با بررسی آن میتوان به سوال پلاتین چیست؟ پاسخ داد، روش استخراج آن است. برای دانستن استخراج فلز پلاتین و کاربرد آن ها تنها کافی است بدانید که این فلز را در معادن کشف کرده و استخراج میکنند. برای استخراج آن نیز از روشهای پیشرفته صنعتی و شیمیایی استفاده میشود. این روشها البته در اختیار هر شرکتی نیست و برای همین شرکتهایی که به کار استخراج پلاتین مشغول هستند دارای ثروتی بسیار زیاد هستند. این شرکتها در آفریقای جنوبی قرار دارند و برای همین جزو برترین شرکتهای استخراج پلاتین در دنیا هستند.
کاربردهای پلاتین
پلاتین جدای از کاربرد بسیار زیادی که در ساخت جواهرات دارد، در صنایع مختلفی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. بررسی این کاربردها به ما کمک میکند تا بهتر به سوال پلاتین چیست؟ پاسخ دهیم. تعدادی از مهمترین این کاربردها شامل:
- صنعت شیمیایی: پلاتین یکی از پرکاربردترین انواع کاتالیزور است و برای همین در صنعت شیمیایی بسیار کاربرد دارد.
- صنایع نظامی: پلاتین یکی از فلزات غیرآهنی کمیاب است که مقاومت بالای آن باعث شده در صنایع نظامی به طور وسیعی مورد استفاده قرار گیرد.
- پزشکی: یکی از صنایعی که پلاتین در آن بیشترین کاربرد را دارد، صنعت پزشکی است. در صنعت پزشکی از پلاتین برای ساخت بعضی وسایل و البته بستن استخوانهای شکسته استفاده کرد.
- الکترونیک: یکی دیگر از صنایعی که پلاتین در آن به شدت مورد استفاده قرار میگیرد صنعت الکترونیک است. در صنعت الکترونیک از پلاتین برای ساخت قطعات الکتریکی مختلف استفاده میشود.
- پتروشیمی: استفاده از فلز پلاتین در صنعت پتروشیمی نیز بسیار متداول است زیرا دمای ذوب بالایی دارد.
- تلفن همراه: یکی از جدیدترین کاربردهای فلز پلاتین، استفاده از آن در ساخت تلفن همراه است. پلاتین به خاطر سختی بسیار زیادی که دارد در تلفنهای همراه قدیمی و جدید مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد پلاتین در جواهرات
مشخصترین کاربرد پلاتین، در صنعت جواهرات است. بررسی پلاتین در این صنعت به ما کمک میکند که بهتر به پاسخ سوال پلاتین چیست؟ برسیم. پلاتین به خاطر درخشندگی و البته مقاومت بالا و شکل پذیری مناسبی که دارد توانسته در صنعت جواهرات به بهترین شکل مورد استفاده قرار گیرد. جواهراتی که با پلاتین ساخته میشوند ارزش بسیار زیادی داشته و برای سرمایهگذاری جزو بهترین گزینهها محسوب میشوند. برای همین از دیرباز تاکنون از پلاتین در ساخت جواهرات مختلف استفاده شده و از این به بعد نیز بیشتر استفاده میشود؛ زیرا استخراج پلاتین سرعت بسیار زیادی نسبت به قبل گرفته است.
برای این که بهتر بدانید چطور میتوانید جواهرات پلاتینی با کیفیت به دست آورده و با سرمایهگذاری روی آنها سود مناسبی کسب کنید، بهترین کار این است که از گروه صنعتی mfs مشاوره بگیرید. این گروه صنعتی در تمام مراحل خرید و تست جواهرات پلاتین در کنار شما بوده و کمکهای متخصصان آن به شما در هر مرحله به شکل مختلف است. برای مثال در مرحله خرید، متخصصان این گروه بهترین کیفیت پلاتین را برای شما یافته و توضیح میدهند که بهترین زمان خرید این جواهرات چه زمانی است. در پایان نیز هر اطلاعاتی بخواهید در اختیار شما قرار میدهند تا پاسخ پلاتین چیست؟ را بهتر بگیرید.
آلیاژهای پلاتین
فلز پلاتین دارای 5 آلیاژ است که هر کدام به خاطر ترکیب با عنصری مختلف پدید آمدهاند. این 5 آلیاژ شامل پالادیوم، روتنیوم، ایریدیوم، اسمیوم و رودیوم است. هر کدام از این آلیاژها دارای درصد خاصی از پلاتین هستند و برای همین در صنایع مختلفی از آنها استفاده میشود. این فلزات را میتوانید جزو آلیاژهای بسیار کمیابی بدانید که خواص ویژه آنها باعث شده کاربردهایی گسترده داشته باشند. برای مثال از پالادیوم در صنایع شیمیایی به صورتی بسیار گسترده استفاده میشود و همین باعث شده یک آلیاژ استراتژیک برای این صنعت به حساب آید.
از سویی روتنیوم آلیاژی است که صنعت الکترونیک تا حد زیادی به آن وابسته است. روتنیوم را میتوان به خاطر سختی بالایی که دارد و البته شکل پذیری آسان آن جزو گرانبهاترین انواع فلزهای دنیا دانست. همچنین آلیاژ اسمیوم به خاطر مقاومت بسیار بالایی که دارد برای اتصال دو قطعه مورد استفاده قرار میگیرد و همین باعث شده که این فلز را در همه صنایع نظامی و ساخت ابزارآلات جنگی و هواپیما مشاهده کنید. این آلیاژها به شکلهای مختلفی تولید میشوند اما درنهایت هدف استفاده از همه آنها این است که ویژگیهای پلاتین تقویت شده و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
ویژگی فلز پلاتین
در پاسخ پلاتین چیست؟ بهترین جوابی که میتوان داد این است که ویژگیهای آن را بررسی کرده و در مقایسه با دیگر انواع فلزات آنها را مورد مطالعه قرار دهیم. همین ویژگیها باعث شده که فلز پلاتین از دیگر فلزات متمایز شده و کاربردهای بسیار وسیعی در انواع صنایع داشته باشد. ویژگیهایی که مهمترین نتیجه آن این است که باعث شده فلز پلاتین جزو گرانبهاترین و کمیابترین انواع فلز غیر آهنی بوده و به عنوان یک منبع سرمایهگذاری نیز به آن توجه شود. گروه صنعتی mfs در کسب اطلاعات بیشتر درباره این ویژگیها در کنار شما خواهد بود. اما بد نیست بعضی از این این ویژگیها را نام ببریم:
- شکل پذیری بسیار بالا برای ساخت انواع قطعات و البته جواهرات مختلف
- مقاومت بسیار زیاد در برابر فشار و حرارت به خاطر سختی زیاد و البته دمای ذوب پایینی که دارد.
- هدایت الکتریکی مناسب در صورت ترکیب شدن با روی زیرا خود پلاتین در حالت عادی رسانای خوبی نیست.
- درخشندگی بسیار زیاد که باعث شده از قدیمالایام مورد توجه تمدنهای مختلف قرار گرفته و از آن جواهرات بسازند.
- مقاومت بالا در برابر اشتعال. این فلز غیر آهنی گرانبها حتی اگر در آتش هم انداخته شود سطح آن چندان آسیب ندیده و خراش برنمیدارد.
حرف آخر
در این مقاله توضیح دادیم که پلاتین چیست؟ و کاربردهای آن را هم بررسی کردیم. برای همین در این مقاله هر آن چه لازم بود درباره پلاتین بدانید را به شما گفتیم تا سوالی بی پاسخ برای شما باقی نماند. این فلز به خاطر داشتن خواص و مزایایی که دارد توانسته در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار گیرد. در پایان امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید بوده باشد و بتوانید با راهنمایی گروه صنعتی mfs پلاتین مدنظر خود را یافته و اطلاعات کامل درباره آن را کسب کنید.