بعضی از فلزات به خاطر کمیابی، گرانبها محسوب میشوند. البته جدای از کمیابی، ویژگیهای خاصی که این فلزات گرانبها دارند باعث شده که بسیار گرانقیمت هستند و برای خرید آنها بهای زیادی پرداخت شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع فلزات گرانبها و کاربردهای آن بپردازیم تا به طور کامل با این فلزات کمیاب و گرانبها آشنا شوید. تا پایان مقاله با ما همراه باشید تا هیچ ابهامی در این باره برای شما باقی نماند و تمام سوالاتی که درباره این فلزات ارزشمند دارید پاسخ داده شود.
فلز گرانبها چیست
از زمانهای بسیار دور، انسانها به خاطر زیبایی و کمیابی طلا آن را جزو گرانبهاترین اشیاء طبقهبندی کردند و تنها اشراف و پادشاهان از این فلز گرانبها داشتند. به تدریج که تمدن انسان پیشرفت کرد و موفق شد فلزات بیشتری را استخراج کند، بر تعداد فلزات گرانبها افزوده شد، طوری که امروزه لیستی بلند از این فلزات در اختیار ما قرار دارد تا با خرید و فروش آنها سرمایه خود را افزایش دهیم و به نوعی روی آنها سرمایهگذاری کنیم. برای این که درباره این فلزات گرانبها اطلاعات بیشتری کسب کنید با مشاوران گروه mfs که در این زمینه تخصص بسیار زیادی دارند تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.
اما چه ویژگیهایی باعث شده تا تعدادی از فلزاتی که مانند دیگر فلزات از دل ستارهها تولید شده و در لایههای زمین خفتهاند ارزش بیشتری از باقی فلزات داشته باشند؟ تعدادی از این ویژگیها شامل:
- در برابر خوردگی همانند طلا مقاومت دارد.
- مقاومت بالا در برابر حرارت و تغییرات دما
- رسانای قوی الکتریسیته و برق بودن
- خواص نوری بسیار ویژه
- خواص مغناطیسی ویژه
- طول عمر بسیار زیاد پلاتین
- سختی بالا در برابر فشار و ضربه مانند نقره
لیست فلزات گرانبها در سال 1403
امروزه با توجه به کاربردهایی که فلزات گرانبها در صنایع مختلف دارند، لیست این فلزات شامل 11 عدد است. این فلزات با توجه به خواصی که در قسمت قبل گفته شد و البته نایابی آنها در میان انواع دیگر فلزات و مواد معدنی به دسته فلزات گرانبها تعلق گرفتهاند. درواقع لیست زیر شامل گرانترین فلزات روی کره زمین است که افراد زیادی روی آنها سرمایهگذاری کردهاند و کسانی که صاحب معادن این فلزات هستند ثروتهایی بسیار هنگفت کسب کردهاند. این لیست شامل فلزات زیر است:
- رودیوم
- پلاتین
- روتنیوم
- طلا
- ایریدیوم
- اوسمیوم
- پالادیوم
- نقره
- رنیوم
- تنگستن
- تیتانیوم
هر کدام از این فلزات دارای خواصی ویژه هستند و برای همین است که جزو گرانترین فلزات روی زمین هستند. اگر دوست دارید بهتر با هر کدام از این فلزات و خواصشان آشنا شوید پیشنهاد میکنیم با متخصصان تیم mfs مشورت کنید. این تیم توانسته بهترین متخصصان فلزات گرانبهای ایران را گردهم آورد تا نیاز مشتریان درباره انواع فلزات گرانبها و خواص هر کدام را برآورده کنند. برای همین با کمک این تیم میتوانید فلز گرانبهای مورد نظر خود را با بالاترین کیفیت و در بهترین زمان ممکن از نظر سرمایهگذاری خریداری کنید و حسابی سود کنید.
گران ترین فلزات دنیا
در میان دسته فلزات گرانبهایی که در قسمت قبل نام بردیم، 4 تای آنها جزو گرانترین فلزات هستند و با قیمتهای بسیار بالا خریدوفروش میشوند. کمیابترین و گرانترین فلز در این لیست، رودیوم است. جالب است بدانید که هر تن از خاک زمین دارای 1 هزارم گرم رودیوم است و برای همین کشف و استخراج آن بسیار دشوار و هزینهبر است. این دشواری کشف و استخراج و کمیابی آن باعث شده این فلز در صدر گرانترین فلزات قرار گیرد. علاوه بر این خواص ویژهای هم این فلز دارد که باعث شده آنقدر گران باشد. یکی از مهمترین این خواص توانایی بازتابش فوقالعاده آن است که به خاطر همین خاصیت در پروژکتورها و ساخت جواهرات از آن استفاده میشود.
فلز بعدی که در صدر گرانترین فلزات قرار میگیرد، پلاتین است. مقاومت بالای این فلز باعث شده که بسیار ارزشمند قلمداد شود و در صنایع مختلفی از آن استفاده شود. سومین فلز در میان فلزات گرانبها طلا است. حتما میدانید طلا سابقهای طولانی در با ارزش بودن دارد و نیازی نیست بپرسیم چرا. چهارمین فلز نیز روتنیوم است. این فلز یک فلز بیاثر در واکنشهای شیمیایی است و دقیقا برای همین است که در صنایع شیمیایی از آن استفاده زیادی میشود و ارزش بالایی برای این صنعت دارد.
استخراج فلزات گرانبها
استخراج فلزات گرانبها کار دشواری است و دقیقا همین دشواری در کشف و استخراج است که این فلزات را با ارزش کرده است. برای مثال برای استخراج رودیوم که نایابترین فلز روی زمین است، لازم است که یک تن خاک زمین را غربال شود و از دل آن یک هزارم گرم رودیوم به دست آورد. برای رسیدن به مثلا یک گرم رودیوم، به نظرتان چه مقدار خاک باید غربال شود؟ بله 1000 تن خاک نیاز است تا بتوانیم به 1 گرم رودیوم دست پیدا کنیم. از سویی استخراج طلا کمی سادهتر است، اما هر جایی معدن طلا وجود ندارد.
جدای از معادن طلا، اگر شرکتی بخواهد از میان کانیها و سنگهای بلوری طلا استخراج کند باید با فرآیندهای شیمیایی و تجزیه مواد زیادی سروکله بزند تا مقدار مناسبی طلا به دست آورد. اما در این میان ایریدیوم یکی از کمیابترین فلزات گرانبها روی کره زمین است که با شهاب سنگهایی که به زمین برخورد کردهاند دارای مقدار زیادی ایریدیوم هستند و برای همین کار استخراج ایریدیوم توسط شرکتهایی خاص که به این شهاب سنگها دسترسی دارند، انجام میشود. معدن اصلی این شهاب سنگها نیز آفریقای جنوبی است. در این منطقه تعداد زیادی شهاب سنگ که غنی از ایریدیوم هستند، وجود دارد.
کاربردهای فلزات گرانبها در صنایع
جالبترین نکتهای که درباره فلزات گرانبها وجود دارد و آنها را جدای از ظاهر ارزشمندی که دارند بسیار پرکاربرد و مهم کرده، کاربردهایی است که این فلزات در صنایع مختلف دارند. در زیر برای هر فلز گرانبهایی که در لیست گرانترین فلزات آوردیم یک کاربرد اساسی در صنعت را ذکر کردهایم تا بهتر بتوانید با کاربردهایی که این فلزات در صنایع مختلف دارند، آشنا شوید:
- رودیوم: کاتالیزور تولید اسیدنیتریک و استیک در صنایع شیمیایی
- پلاتین: استفاده در صنعت پزشکی
- طلا: استفاده در صنعت الکترونیک و مخابرات
- روتنیم: در ساخت تجهیزات الکترونیکی بهخصوص سلولهای خورشیدی
- ایریدیوم: استفاده در صنعت الکترونیک برای ساخت سنسورهای فوق حساس
- اوسمیوم: کاتالیزوری بسیار مهم در فرآیندهای شیمیایی و بیوشیمیایی که برای ساخت باتریهای مختلف به کار میروند.
- پالادیم: استفاده برای ساخت ابزارآلات پزشکی و جراحی خاص
- رنیوم: قابل استفاده در تولید ابزارآلات خاص بهویژه در زمینه اپتوالکتریک
- نقره: برای ساخت پنلهای خورشیدی با خاصیت بازتابندگی بسیار بالا
- تنگستن: استفاده در صنعت الکریسیته، هوافضا و ساخت ماشینآلات حساس
- تنگستن: استفاده در ساخت انواع آلیاژ قابل استفاده در صنعت زیردریایی
نکات مربوط به خرید فلزات گرانبها
حال که با انواع فلزات گرانبها و گرانترین فلزات روی کره زمین آشنا شدیم، بد نیست نکاتی را هم درباره چگونگی خرید آنها بدانیم. این نکات به شما کمک میکند که در انتخاب فلزی که قصد خرید آن را دارید هوشیارانه عمل کنید و درست همان چیزی را خریداری کنید که به درد شما میخورد. این نکات شامل:
- قبل از خرید فلزات گرانبها از خواص و ویژگیهای آنها اطلاع کامل کسب کنید.
- ارزش اقتصادی: اگر قصد سرمایهگذاری دارید حتما قبل از خرید از نوسانات قیمت فلزات گرانبها اطلاع یابید تا فلز مورد نظر خود را با بالاترین قیمت خریداری نکنید.
- محاسبه هزینهها: حتما قبل از خرید یک تخمین کلی از هزینههایی که قرار است برای خرید فلزات گرانبها کنید انجام دهید؛ زیرا خرید این فلزات همراه با هزینههایی اضافی است.
- مشاوره درست: البته مهمتر از همه این که پیش از خرید با یک مشاور حرفهای و متخصص در زمینه شناخت فلزات گرانبها مشورت کنید تا بهترین فلزی که با شرایط شما مناسب است را به شما معرفی کنند.
منابع اصلی فلزات گرانبها
در پایان بد نیست کشورهایی که گرانترین فلزات دنیا در آنها به وفور یافت میشود را هم بشناسیم. احتمالا حدس میزنید کشورهایی که دارای فلزات گرانبها هستند جزو ثروتمندترین کشورهای دنیا هستند درست است؟ حدس شما تا حدی درست است، اما ثروتمندترین کشورهای دنیا به خاطر داشتن فلزات گرانبها ثروتمند نشدهاند، بلکه صنایع این کشورهاست که باعث ثروتمند شدن آنها شده است. صنایعی که البته به فلزات گرانبها وابسته هستند و کشورهای روسیه، آفریقای جنوبی، استرالیا و کانادا این فلزات را در اختیار آنها قرار میدهند. به این نکته نیز توجه داشته باشید که این کشورها تنها بیشترین ذخایر فلزات گرانبها را دارند و اینطور نیست که تمام فلزات در این کشورها جمع شده باشند. برای مثال در ایران خودمان نیز تعدادی از این گرانترین فلزات در لایههای زمین وجود دارند که توسط شرکتهای معدنی کشف و استخراج میشوند.
حرف آخر
در این مقاله هر آن چه لازم بود درباره انواع فلزات گرانبها بدانید را توضیح دادیم. مطالبی که احتمالا تمام سردرگمی شما درباره انواع فلزات گرانبها و ویژگیهای آنها را برطرف میکند و میتوانید با خیالی راحت درباره خرید این اشیاء گرانبها تصمیم بگیرید. آن چه گفته شد شامل انواع فلزات گرانبها، گرانترین فلزات دنیا، کاربرد این فلزات در صنایع مختلف و البته نکات مربوط به خرید آنها بود. در پایان امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید بوده باشد و بتوانید استفاده کافی از مطالبی که گفته شد ببرید.